Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JSJ

Jmenuji se Josef

7. 10. 2012 11:35
Co autor nikdy nepochopí

Vy asi nikdy nepochopíte, že je rozdíl mezi tím, co se svým majetkem udělá vlastník sám, a tím, co na tom majetku udělá jiný člověk bez vlastníkova vědomí a souhlasu. Když budu mít jednu chatu na Berounce a druhou na Sázavě, mohu si na jedné z nich vnější fasádu vymalovat zcela nevhodným, trpaným a extravagantně směšným způsobem na brčálově zeleno a růžovými lebkami a hnáty, ale zároveň mohu plným právem žalovat toho, kdo mi totéž o své vlastní zvůli udělá na fasádě druhé chaty. Námitka, že jsem si to udělal na své první chatě sám, takže proč mi to vadí na té druhé, nemůže po právní stránce obstat. Stejně tak jako mám plné právo to na jedné z těch chat udělat sám, tak mám i plné právo žádat, aby na druhé z těch chat to nikdo bez mého souhlasu nedělal. Tato dvě rozhodnutí jsou sice ve vzájemném rozporu, ale obě plně v pořádku, pokud jde o výkon mých vlastnických práv.

4 0
možnosti
RP

Rudolfova pritelkyne

7. 10. 2012 11:47
Re: Co autor nikdy nepochopí

Myslím, že jste dobře vystihl podstatu toho, že Smetanu neomlouvá, že později si představitel ODS tykadla přimaloval sám. Ano, v druhém případě to bylo jeho rozhodnutí. V prvém případě Smetana porušil vlastnické právo. 

To nic nemění na věci, že si myslím, že ODS neměla Smetanu žalovat. Každá politická strana má hodně nepřátel, protože jinak to ani nejde. Lidstvo je názorově rozpolceno, a tak automaticky co se líbí jedněm, se nelíbí druhým, a tak nepřátele má každá politická strana. S tím už ODS musela počítat, když šla se svou kůží na trh, tedy do veřejné politiky.  Takže se měla na nějakého Smetanu vykašlat. V právu byla, ale měla nad tím mávnout rukou. Nicméně když už ODS udělala tu chybu, že z toho dělala skandál, tak to chyba byla jen z hlediska její vlastní důstojnosti a směšnosti. Po právní stránce její majetek poškozen byl, a proto Smetanovo odsouzení shledávám v pořádku.

0 0
možnosti
MC

M61

7. 10. 2012 13:52
Re: Co autor nikdy nepochopí

Hádám, že když ODS viděla, co se kolem strhlo, tak už by to také udělala jinak, kdyby to šlo vrátit. Dokážu si představit, proč ho ODS žalovala - když mi na chalupě někdo zničí kousek plotu, aby se dostal pro jablka nebo jen tak z chuligánství, tak mávnu rukou a opravím to. Když ale zničí toho plotu významnou část nebo celý, tak se naštvu a něco s tím udělám.

Asi mohli být předvídavější a brát to tak, že v politice se v rámci zachování hlasů často obětovávají i jiná práva, např. rezignace v případě obvinění ze zatím neprokázaného trestného činu apod.

1 0
možnosti
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2537x
Bloger, kterého baví formulovat myšlenky o věcech, kterým se pokouší porozumět. Dapcom