Diskuse

Hidžáb a demokracie

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RC

Jeste v generaci me babicky vyzadovala spolecenska konvence na vesnici, aby zeny nosily satek :-P

0 0
možnosti
ZW

Nesouhlasím. Nošením hidžábu, závoje nebo čehokoliv podobného se hlásí k ideologii, která by měla být u nás nepřípustná, jelikož její nedílnou součástí je nerovnoprávnost žen, ale i nevěřících. Islám není jen náboženství, ale komplexní ideologie, která z principu směřuje k převzetí vlády a nastolení islámského práca. Je to logické Mohamed nebyl "jen" náboženský prorok, ale hlavně vládce a dobyvatel a jím vytvořený systém směřoval ke komplexnímu řízení společnosti. A to je islámu vlastní dodnes.

Je tedy velký rozdíl, zda nějaká dívenka nosí na krku křížek, nebo na hlavě hidžáb. To první je se zásadami demokracie slučitelné, to druhé ne. Spíš bych to přirovnal k tomu, kdyby nosila třeba na tričku hákový kříž. To bychom - zcela správně - protestovali.

4 1
možnosti
RC

Jste si jist, ze krestanstvi, zejmena katolictvi zarucuje zenam stejna prava jako muzum?

0 0
možnosti
JK

J41a37n 12K65á35r96n20í24k

26. 4. 2016 9:18

Problém je, že nošení hidžábu je znakem náboženství, jehož nedílhou spoučástí je právo šaría.Šaría je v rozporu s právním systémem evropských států, paradoxně i některých islámských, které právo Šaría nezavedly vůbec, nebo ho zavedly jen částečně. V roce 2001 Evropský soud pro lidská práva označil právo Šaría za neslučitelné s demokratickou a sekulární společností. Pro mne je tak nošení hidžábu srovnatelné s propagací nacismu a nebo komunismu.

1 1
možnosti
JS

J73a41n 37S23o20u46č98e86k

26. 4. 2016 8:58

Polžme si základní otázku. Je nošení hidžábu (nikábu nebo burky), právo muslimských žen nebo povinnost, jejíž nesplnění se přísně trestá? Pokud ona dívka nosí svůj šátek dobrovolně a ráda a kdykoli, kdyby chtěla, by si mohla vzít i sukni, džíny, halenku bez rukávů a být prostovlasá, tak je toto její právo neporušitelné. Ovšem pokud má nošení speciálních druhů oděvu nařízeno náboženskými zvyklostmi a sama se nemůže a nesmí rozhodnout, v jakém oděvu bude chodit, je ženský muslimský oděv znakem potřízenosti a má tuto podřízenost viditelně označovat asi jako povinné nošení žluté hvězdy příslušníky židovského vyznání za nacizmu. A něco takového, jako je označování vybrané skupiny lidí, považovaných za méněcenné, typickým oděvem, nemůže a nesmí západní společnost dopustit. Pokud ano, bude to její konec. Jen tak pro zajímavost. Již tzv. Umarova smlouva, která stanovuje povinnosti dhimmí, tj. muslimům podřízeným nemuslimských obyvatel, nařizuje těmto dhimmí speciální oblečení, " budete vždy oděni stejným způsobem, ať jste kdekoli, a kolem pasu si musíte uvázat zunár (široký opasek, pruh látky).

6 0
možnosti
RC

a policajt pochuzkar si muze vybrat v jakem obleceni bude ve sluzbe chodit?

0 2
možnosti
JS

Z článku je jasné, že zakazovat někomu šátek je proti demokratickým principům, nařizovat styl oblékání je projevem totalitních režimů, kteté nemají mít v naší společnosti místo... Závěr je jednoduchý, pokud je to svobodné rozhodnutí mladé slečny, má na to právo (v tomto případě ji nenutí ani rodina) zároveň je však z článku jednoznačné, že vlastně Islám taky nemá mít v naší společnosti místo, protože naplňuje všechny uvedené totalitní znaky a více než omezuje svobodu oblékání žen... Jak z toho ven?! Zatím přejme sympatické slečně, aby tady nebylo více upřímně věřících muslimů, protože ze svobody volby by se stala její povinost a i studium by nejspíš vzalo za své a i její rodina by byla tlačena ke změně chování a dodržování zákazů a příkazů....

6 0
možnosti
FN

Islám nemusí být totalitní, vždy záleží na výkladu svatých knih. Obdobné je to i s křesťanstvím. Bible je sama o sobě sbírka příběhů plných nespravedlnosti a nenávisti. Na základě svatých slov Bible bylo v minulosti tisíce lidí umučeno a usmrceno. Ve stejné pozici je nyní islám. Stačí si vzpomenout na jednotlivé země uplatňující islámské právo. Kolik z těchto zemí je v současnosti demokratických? V kolika z nich se dodržují základní lidská práva?

Zatím co křesťanství se vyvinulo do stádia, kdy je považováno za víru odpuštění a usmíření, a to při stejném zdroji, jaký měli duchovní před 300, 400, 500 lety, tak islám zůstává ve svém výkladu ve středověku.

Paradoxem toho všeho je, že lidé nespokojení s životem v islámských zemích utíkají do Evropy proto, aby unikli před chudobou, nespravedlností a násilím, založeným na islámu, ale přináší si sebou toto násilí ve víře a dělají vše proto, aby tuto víru, která byla fakticky příčinou jejich migrace, mohli plně uplatňovat i zde, a to se vším, včetně náboženských symbolů, poslušných žen bez práva, mešit a imámů nenávistně napadajících západní způsob života.

7 1
možnosti
FN

Heezky napsané, jen něco málo z práva k té listině a zákonu. Zkusil jste přemýšlet nad tím, co je právním základem pro Školní řád? Jak si může ředitel školy dovolit v tomto školním řádu omezit (časově i prostorově) pohyb osob po prostorách školy? Jak může stanovit, že rodiče mají povinnost do určité doby doručit omluvenku žáka? Jak může ředitel požadovat osobní údaje rodičů žáka? Jak může stanovovat práva a povinnosti žáků, učitelů, dalších zaměstnanců a rodičů? Vždyť jde také o omezení práv stanovených listinou.

Jednoduše, ředitel školy je oprávněn tato pravidla vydat na základě zmocnění zákonem č. 561/2004 Sb. Tento zákon v § 30 stanoví oprávnění ředitele vydat školní řád, kterým se stanoví práva a povinnosti vyjmenovaných osob. Tím je naplněna i Listina.

7 0
možnosti
RV

Řešit se má jen to, zda škola pokrývky hlavy povoluje nebo zakazuje. Vměšovat do toho různé svobody vyznání a podobné nesmysly je evidentně diskriminace.

2 0
možnosti
JS

J41a83n 32S40o51u19č88e10k

26. 4. 2016 7:15

Můj názor na tuto záležitost je asi takový. V muslimských zemích, alespoň v těch, kde se je dodržování záležitostí víry tvrdě vynucováno, je zahalování žen povinné a žena nemá žádné právo na tom nic měnit. Nemůže chodit oblékaná tak, jak by si sama přála. Zahalování žen je tedy znakem jejich podřízenosti a je jedním ze znaků islámské ideologie. Studentka teplického gymnázia je jedinou (zatím) muslimskou dívkou studující na této škole. Možná, že by sama chtěla chodit oblékaná tak, jako její spolužáci, ale jsem přesvědčen, že to nezáleží na její vůli, ale na vůli rodiny, resp. jejích mužských příslušníků. Jako další nebezpeční vidím to, že západní společnost si navykla ve všem ustupovat a vše omlouvat právy toho druhého. Tím potlačuje práva a zvyklosti své. Pokud by na této škole nebyla jedna, ale pět nebo deset muslimských žaček nebo žáků, rozhodně by se jejich požadavky stupňovali. A tak bychom se mohli dočkat vynucování si práva na modlitbu v průběhu vyučování, ovlivňování stravování ve školní jídelně, respektování muslimských svátků, až k požadavkům změny školních osnov a výuky islámu. Na mnohých školách ve Velké Británii, Švédsku, Francii se toto již dávno děje. Proto já osobně považuji tento ústupek za nebezpečný precedens, který může přerůst v daleko nebezpečnější záležitosti. Mimochodem, studenti jedné pařížské univerzity vyhlásili tzv. den hidžábu, kdy všechny dívky měly hidžáb obléci a vyjádřit tak svoji solidaritu s muslimskými studentkami. Otřesné, že?

6 0
možnosti
VM

Demokracie, která pod rouškou pseudohumanity a pseudodemokracie omezuje majoritu na úkor minority a ohání se demokracií už skutečnou demokracií není. Pak už tedy nemá smysl o jakékoli demokracii diskutovat.

6 0
možnosti
VM

A ještě poznámka, než začne někdo reagovat. pokud si myslíte, že je můj názor rasistický, xenofobní a islamofobní, pak jsem hrdým xenofobem, rasistou a islamofobem. Pokud totiž naše pravidla naší demokracie někomu nevyhovují, může se svobodně rozhodnout sem nejít, nebo odejít jinam. A myšlenka, že je demokracie univerzální, je iluze.

5 0
možnosti

Je to až vtipné, kolik lidí by porušovalo svobody jiných a demokratické principy za záminkou ochrany demokracie a naší svobody ;-D

Hidžáb není nic jiného než hadr. Akorát že na některé lidi působí jako hadr červený.

1 5
možnosti
RV

Jakou konkrétní svobodu máte namysli?

0 0
možnosti